Imunitatea globală împotriva Covid-19 ar putea fi atinsă în 6 luni. Câte doze mai trebuie administrate

Omenirea ar putea atinge imunitatea la nivel global împotriva noului coronavirus în șase luni, potrivit celor mai recente estimări. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar să mai fie administrate șase miliarde de doze de vaccin. 

Imunitatea globală împotriva Covid-19 ar putea fi atinsă în 6 luni. Câte doze mai trebuie administrate

O analiză realizată de Bloomberg arată că, până în prezent, au fost administrate la nivel global peste 6,13 miliarde de doze, în 184 de ţări.Astfel, în total, 39,9% din populaţia lumii a fost vaccinată. 

Problema este însă că vaccinurile au fost distribuite inegal, astfel că există o diferență majoră în ceea ce privește rata de imunizare între țările sărace și cele bogate. Datele arată că statele şi regiunile cu venituri ridicate se vaccinează de peste 20 de ori mai repede decât ţările cu venituri mici.

În concluzie, dacă se menține actuala rată de vaccinare (29,4 milioane de doze pe zi), pentru a se imuniza 75% din populația lumii, mai sunt necesare șase luni. 

Pe fondul pandemiei de Covid-19, speranța de viață a înregistrat, în 2020, cea mai mare scădere de după cel de-al Doilea Război Mondial, arată un studiu publicat de Universitatea Oxford. În 27 și 29 de țări incluse în analiză - SUA, Chile şi mai multe state europene) - speranţa la viaţă a scăzut, iar în 22 dintre acestea, s-a redus cu peste șase luni comparativ cu 2019. 

Până în prezent, la nivel global au fost raportate aproape cinci milioane de decese asociate Covid-19.