Doza 4 anti-Covid devenie o realitate, în România! Ce categorii de persoane vor face 4 doze de vaccin și la ce interval

Românii sunt tot mai aproape de vaccinarea cu doza 4 a vaccinului anti-Covid. O spune chiar medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid (CNCAV). Gheorghiță a explicat cine și în ce condiții va trebui să completeze schema de vaccinare cu încă o doză de vaccin, după doza booser, a cărei administrare a fost aprobată pe data de 22 septembrie. Măsura a devenit valabilă șase zile mai târziu, mai exact pe 28 septembrie, membrii CNCAV hotărând în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei 3 de rapel pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Doza 4 anti-Covid devenie o realitate, în România! Ce categorii de persoane vor face 4 doze de vaccin și la ce interval

Cât despre doza 4, Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele vulnerabile vor primi în cadrul primei scheme de vaccinare trei doze, iar după 6 luni vor fi vaccinate și cu a patra doză de ser anti-COVID-19.

Printre categoriile vizate se numără pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice; pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică; persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun); persoanele cu imunodeficiență congenitală.

Anunț IMPORTANT pentru persoanele cu răspuns imun scăzut! Cum va decurge vaccinarea anti-Covid în cazul lor

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.

Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel. Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Astfel, după doza a treia, aceste persoane vor fi protejate, de la un procent de 40%-50%, undeva dincolo de 70%-80%, ceea ce este foarte important, ținând cont că vorbim despre pacienții cei mai vulnerabili”, a explicat Gheorghiță, joi seara, la un post TV.